Een tweedehands auto kopen

maxresdefault (23)Als je eraan denkt om een tweedehands auto te kopen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Anders dan wanneer je een nieuwe auto koopt, heeft een tweedehands exemplaar al een geschiedenis en kunnen er verborgen problemen zijn. Maar als je goed oplet, kun je voor een aantrekkelijke prijs een degelijke auto kopen waar je nog jaren plezier van hebt. Hier sommen we enkele praktische tips op waar je rekening mee moet houden als je een tweedehands auto aanschaft.

  • Tip 1: Koop enkel van een betrouwbare verkoper. Bij jouw plaatselijke garage, autobedrijf of dealer vind je regelmatig tweedehands auto’s die nog in goede staat zijn, dit is dus een goede plaats om een auto te zoeken die volledig nagekeken is. Maar veel tweedehands voertuigen worden natuurlijk particulier verkocht. Wees daarom goed voorbereid als je een auto van een particulier gaat bekijken en neem indien mogelijk een mechanieker of vriend mee die iets van auto’s kent.
  • Tip 2: Maak een proefrit en vraag naar gebreken. In Nederland heeft een verkoper van tweedehands auto’s een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat mankementen gemeld worden zodat de koper ervan op de hoogte is. Vraag hier expliciet naar en vraag eventueel naar een aankoopkeuring. Tijdens een proefrit kun je dan voelen of de auto vlot en comfortabel rijdt en aan al je wensen voldoet.
  • Tip 3: Controleer de kilometerstand. Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis (onderhoudsboekje) van de auto en controleer op de website van de RDW de laatst geregistreerde kilometerstand. Laat de tellerstand ook in de koopovereenkomst vastleggen indien achteraf blijkt dat die niet klopte.
  • Tip 4: Laat het kentekenbewijs op jouw naam zetten. Na de aankoop kun je naar een kentekenloket van de RDW gaan om een kentekencard op jouw naam aan te vragen voor de auto. Vraag bij de aankoop ook naar de tenaamstellingscode die je nodig hebt om de auto in te schrijven op jouw naam.