Een nieuwe auto kopen

Idyllic treeDe aankoop van een nieuwe auto is altijd een belangrijke beslissing en een aanzienlijke investering, het is dus belangrijk dat je er goed over nadenkt voor je tot de aankoop overgaat. Of je nu een eerste auto gaat kiezen, je huidige model aan vervanging toe is of je gezin nood heeft aan een tweede (of derde) auto, hier volgt een overzicht van enkele zaken waar je over moet nadenken.

Het merk

In eerste instantie moet je nadenken over welk automerk je wilt aanschaffen. Heb je geen specifieke voorkeur voor een merk, dan kun je op de website van de ANWB je voorkeuren invullen en te weten komen welk merk en type het beste bij jou en je wensen past.

Het model

Vervolgens moet je natuurlijk beslissen wat voor type auto je nodig hebt. Een gewone personenauto, minibus, SUV/4×4, stationwagon, coupé, cabriolet, … Er zijn oneindig veel keuzes en elk type auto heeft zijn voor en nadelen. Het is natuurlijk duidelijk dat iemand met een groot gezin best voor een stationwagon of hatchback kiest en dat iemand voor wie sportief rijgedrag belangrijk is, beter naar een sportwagen of cabriolet kijkt.

Het verbruik en de uitstoot

Rond deze thema’s is vandaag niet meer naast te kijken, het is nu eenmaal belangrijk voor je portemonnee en het milieu dat je auto zo weinig mogelijk verbruikt en een lage CO2 uitstoot heeft. Vergelijk de verschillende modellen waar je geïnteresseerd in bent op het gebied van verbruik en uitstoot en hou rekening met je eigen rijgedrag. De uitstoot kan erg verschillen in het stadsverkeer of op lange afstanden.

Diesel, benzine, hybride of elektrisch

Daarbij hangt ook de keuze van de brandstof nauw samen. Doe je langere afstanden of rijd je heel erg veel, dan kan een dieselmotor interessanter zijn. Wie meestal in de stad rijdt of erg weinig kilometers maakt, kijkt beter naar een benzinemotor. Maar ook de keuze voor een hybride of elektrische auto is zeker het overwegen waard.