Een Belgische auto importeren

f579f063-684c-44c7-9c35-71fe4964e0a7Voor Nederlanders die een auto uit het buitenland willen importeren, is België een evidente keuze. Meer zelfs, België is het tweede populairste land (voorgegaan door Duitsland) waaruit Nederlanders het vaakst een auto gaan halen. Enkele voordelen zijn:

  • Een vrij eenvoudige procedure
  • Dezelfde taal (in Vlaanderen)
  • Transport is goedkoop voor wie niet ver van de grens woont
  • Geen BPM in België waardoor nieuwe auto’s een pak goedkoper kunnen zijn
  • Tweedehandsauto’s kunnen genieten van een gunstig BPM tarief

Is het financieel interessant?

Of het voor jou interessant is om een Belgische auto te importeren, hangt behalve de kostprijs ook af van de transportkosten, de kosten voor de keuring en de BPM. Informeer vooraf goed over de bijkomende kosten en vergelijk verschillende verkopers.

Hoe importeer je een Belgische auto?

  • Ga op zoek naar een geschikte auto, dat kan online (op de website van autobedrijven, dealers en tweedehandssites) of tijdens een uitstapje naar België rechtstreeks bij de verkoper.
  • Reis naar België om de auto te bekijken bij een particulier, bij een dealer of autobedrijf. Maak zeker een proefrit en vergeet niet te onderhandelen over de prijs, opties, etc. Controleer altijd of het papierwerk in orde is, zo moet er een Belgisch kentekenbewijs zijn, een certificaat van overeenstemming (CVO) en het meest recente keuringsbewijs. In België is de verkoper van een tweedehandsauto verplicht om over een Car-Pass te beschikken, dit document garandeert de correcte tellerstand.
  • Denk na over het transport, rijdt je zelf of kies je voor een transportfirma? Als je een Belgische auto koopt, heeft die geen kentekenplaten. Je moet dan een exportkenteken kopen dat enkel geldig is in België (en vervangen moet worden aan de grens). Ofwel koop je vooraf een Nederlands kenteken dat je ter plekke op de auto schroeft. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die alles voor jou regelen.
  • Terug in Nederland moet je langs de RDW voor een keuring, als de Belgische keuring van je auto nog geldig is, kan die in Nederland worden overgenomen en is het niet nodig om een volledige APK-keuring te laten uitvoeren. Na de keuring kun je de auto inschrijven en Nederlandse kentekenplaten laten maken.