BPM, wat is dat juist?

bpmisoBPM, ofwel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die je moet betalen op nieuwe personenauto’s, bestelwagens en moto’s. Deze belasting is van kracht op elke nieuw aangekocht auto of moto, of wanneer je een auto vanuit het buitenland naar Nederland invoert. De BPM moet betaald worden door de persoon op wiens naam het kenteken geregistreerd wordt bij inschrijving van het voertuig.

Voor je aangifte kunt doen van deze belasting op voertuigen, moet de auto in het bezit zijn van een geldige keuring door de RDW. In het RDW-keuringsstation krijg je een speciaal formulier mee waarmee je BPM aangifte kunt gaan doen. Na de betaling van de verschuldigde belasting, levert de RDW een kentekencard af waarmee je ook je kentekenplaten kunt laten maken.

Als je een nieuwe auto gaat kopen bij een dealer of autobedrijf dan zit de BPM meestal gewoon in de aankoopprijs en moet je zelf niets meer betalen. Je moet wel zelf aangifte doen van de BPM als je:

  • Een auto of motor vanuit het buitenland importeert naar Nederland
  • Bij de aankoop van een bestelwagen die in gebruik genomen is na 1 juli 2005
  • Het omvormen van een bestelwagen tot personenauto
  • Bij de aankoop van een auto of moto met buitenlands kenteken
  • De huur of lease van een auto, bestelwagen of moto met buitenlands kenteken voor maximum 4 jaar (de BPM moet enkel betaald worden voor de duur van het huur- of leasecontract)
  • Als je de motor van je auto vervangt binnen de 3 jaar na inschrijving door een motor met een hogere CO2-uitstoot

Hoeveel BPM je moet betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en het type voertuig. Voor een bestelwagen, camper of motor zal de belasting berekend worden aan de hand van de netto catalogusprijs. Bij een gewone personenauto wordt het bedrag bepaald door de CO2-uitstoot indien die hoger is dan 67 gram/km.